Fødselhistorier

Celines fødsel

Celine var femtegangsfødende og tok kontakt med oss for å høre om vårt kurs og mental trening var noe for henne.

Hun hadde hatt tre normale og komplikasjonsfrie fødsler tidligere, og aldri tenkt noe annet enn at det skulle gå fint. Hun hadde stolt på kroppen sin, forventet normale fødsler og hatt gode fødselsopplevelser. Da hun skulle ha sitt fjerde barn skjedde det som ikke skulle skje. Babyen ble forløst med keisersnitt og døde dagen etter. Hun ble godt ivaretatt i sorgen, og etter hvert som opplevelsen ble bearbeidet i sorggruppe og hos psykolog, kom lysten til å bli gravid igjen. Svangerskapet, og tanken på en ny fødsel var en stor påkjenning. Frykten føltes sterk og selv om hun visste godt at det var veldig sannsynlig at det fatale ikke ville skje igjen, visste hun samtidig at noen garanti finnes det ikke. Da hun tok kontakt med oss, formidlet vi det samme som vi sier til alle som skal føde – nemlig at når du lytter til lydfilen jobber du aktivt med avspenning og tilstedeværelse. Det kan hjelpe deg å være mest mulig  ”her og nå” når fødselen er i gang.  Vi vet at tidligere traumatiske opplevelser tar mye oppmerksomhet. Den store sorgen det er å miste et barn vil aldri bli borte. Sorgen bragte med seg fødselsangst, i den forstand at den vonde følelsen av å mangle kontroll fikk overtaket.

Jeg fikk en god avspenning og sovnet faktisk etter gjennomlytting. Drømte mye rart i natt, så jeg tror underbevisstheten jobbet hardt.  Nå er målet å bli trygg og se for meg at dette kommer til å gå bra. Jeg klarer ennå ikke se for meg at jeg får en varm, frisk liten deilig baby opp på brystet etter fødsel, men jeg tror at ved å høre lydfilen daglig fremover skal jeg klare å snu tankemønsteret mitt. Dette var mine første tanker etter første gjennomlytting. Har veldig troen på mental trening, så jeg håper dette kan gjøre meg trygg og klar for ny god fødsel.

I starten klarte jeg ikke å se for meg at det skulle gå bra eller at jeg skulle ha en god fødsel uten komplikasjoner. Jeg hadde mest utbytte av avspenningen og sovnet ofte i løpet av lydfilen. Jeg drømte mye og tror underbevisstheten bearbeidet mye av traumet jeg har med meg fra forrige svangerskap.

Etter hvert begynte jeg å tro at kroppen min ville klare en ny fødsel. Jeg begynte å tenke at dette var et nytt svangerskap og at det faktisk ikke var noen som helst grunn til at det skulle gå galt igjen.
Jeg gikk til oppfølging på svangerskapspoliklinikken. Sammen la vi en plan for hvordan jeg skulle komme meg gjennom siste del av svangerskapet. Fysisk var jeg i veldig god form og babyen i magen hadde det hele tiden veldig bra, men psykisk ble den siste uken mye tøffere enn jeg hadde sett for meg. De siste dagene ble jeg innlagt til observasjon, og fødselen ble satt i gang.

Jeg følte meg så trygg og fødte en velskapt gutt som var 3,6 kg og 50 cm lang. I mine øyne kunne det ikke gått bedre. Ingen komplikasjoner, og full Apgar Score. Jordmor kommenterte flere ganger at jeg pustet så bra og var så rolig under hele fødselen. Jeg fortalte henne at jeg hadde trent mentalt med En god fødsel.