en god Jeg har jo drømmefødselen min med meg hele livet

Jeg har jo drømmefødselen min med meg hele livet

Maria var andregangsfødende. Den første fødselen ble slik hun tror mange førstegangsfødende opplever det. Hun fikk råd om å ”ta det som det kommer” du kan uansett ikke forberede deg til dette”, fikk hun høre. Du må stole på jordmor og få nok smertelindring. Det ble et langt fødselsforløp som endte med vakum og etter fødselen slet hun og babyen med å komme i gang med ammingen.

Da Maria ble gravid igjen bestemte hun seg for å ta ansvar selv. Være godt forberedt, og trene mentalt. Maria sier hun kan ha lett for å bli anspent. Hun tok kontakt med oss da hun hadde startet å trene for og spørre om hun kunne droppe den delen der man strammer kroppen, og bare drive muskelavspenning i stedet. Hun visste veldig godt hvordan kroppen spente seg, og syntes det var lite hensiktsmessig. Birgit, som er vår mentale trener, svarte at det kunne hun med fordel gjøre. Mental trening kan brukes på flere måter ut fra ditt behov. Maria hadde også spørsmål om det var ok at hun brukte to ulike mentale rom under treningen. Det fikk hun også bekreftet at er helt ok.

Maria hadde klart for seg at hun ønsket en naturlig fødsel. Det var viktig for henne fordi hun så gjerne ville oppleve å føde uten medisinsk smertelindring og hun ønsket ikke at barnet skulle påvirkes med tanke på ammestarten.

Hun følte sterkt at hun ville bestemme selv hvordan hun skulle påvirke fødselsforløpet, være fødekvinne og ikke pasient. Hun ønsket støtte for at hun hadde trent på avspenning og pust og hun ville unngå epidural. ABC-klinikken på Ullevål ble løsningen for henne. Hun forteller at hun var hjemme så lenge det var naturlig for henne. Hun og storesøster på tre år så filmen Sound of Music, og hun brukte treningen for alt det var verdt. På sykehuset brukte hun vann som smertelindring og hun hadde god kontroll og fremgang hele tiden. Det mentale rommet endret seg underveis. Ingen av de som tidligere gjorde henne så godt ble fremtredende. Derimot ble bildet av babyen som roterte ned fødselskanalen og opp på brystet det som motiverte mest og som kom naturlig.

For Maria var vaginalundersøkelser en utfordring fordi hun opplevde at disse ville motarbeide selve avspenningen som hun var så motivert for. Hun fikk støtte fra jordmor om å utføre så få undersøkelser som mulig. Først når trykkefasen nærmet seg ønsket hun selv at det skulle bekreftes fremgang ved å undersøke åpningen.

Babyen ble født i vann, og Maria forteller at i trykketiden hadde hun et mantra: JAAAA …..JAAAA  Babyen ble lagt på brystet hennes og søkte øyeblikkelig etter å få suge.

Vi skal ikke utelukke at Marias historie er påvirket av at hun er andregangsfødende, men vi skal heller ikke undervurdere at mental trening gir et stort fortrinn når det gjelder å stimulere til kroppens produksjon av den gode coctailen av hormoner som oxytocin (kjærlighetshormonet) og endorfiner. Trygghet har også utrolig mye å si for opplevelsen av smertene, fremgangen og forløpet.

Maria sier at kurset www.engodfødsel.no er konkret, og det gjør det enklere å forstå, og bruke kunnskapen. Det er fint å vite om fasene slik andre kurs også opplyser om, men det som var enda viktigere var at jeg visste hva som var mine arbeidsoppgaver underveis, sier Maria. – Jeg fikk tilbakemelding fra jordmor også etter fødselen at jeg hadde jobbet så bra med kroppen og pustet meg så godt gjennom riene. Jeg tenker på denne fødselen som en rolig, fokusert, heftig og fantastisk kul opplevelse! Ja, det ble faktisk både drømmefødselen og ammestarten jeg håpet så sterkt på.

Jeg vil på det aller varmeste anbefale «En god fødsel» og lydfilen som hører med, til alle gravide. Selv om hver fødsel er unik og man aldri vet hvordan den vil forløpe, skulle jeg ønske at kunnskapen om hva man kan gjøre for å påvirke sin egen fødsel når man står i den, også ble formidlet på svangerskapskontrollene, avslutter hun.»

Marias råd:

  • Ikke vent til du har hatt en dårlig fødselsopplevelse første gang. Ta kontroll selv, og sett deg i førersetet. Da MÅ du ha gode råd og opplæring. Det gir damene i dette kurset.
  • Forbered deg også på trykkefasen. Det kjennes som du må på do og ha avføring, det er virkelig ikke noe de bare sier. For meg ble dette en kraft jeg var forberedt på.
  • Å si JAAA høyt når du trykker, hjelper til å åpne kjeven, innstille deg positivt og det bidrar til god pusteteknikk.
  • Når jordmor tilbyr deg epidural fordi det gjør VONDT da er det så godt at du har gjort deg opp en mening før spørsmålet kommer. Hvis det av ulike grunner er viktig for deg å unngå, så er det fint for jordmor å vite det når du kommer til sykehuset. (Mer om epidural og annen smertelindring i kurset)